kickboxning-i-borås

4 Tillbehör du inte behöver lägga pengar på när du börjar träna kickboxning

Kinesisk kickboxning, eller Sanshou, är en spännande och intensiv kampsport som lockar många till att testa sina gränser. När man börjar träna, är det lätt att frestas av ett brett utbud av tillbehör som marknadsförs som ”måsten”. Men inte alla dessa tillbehör är nödvändiga, särskilt för nybörjare. Här kommer en genomgång av fyra sådana tillbehör som du kan undvika att spendera pengar på i början av din kickboxningskarriär.

1. Specialiserade träningsskor

Kickboxning utförs oftast barfota i träningslokalen. Trots detta finns det skor designade specifikt för kampsporter på marknaden. Även om dessa kan vara användbara för professionella utövare, behöver nybörjare inte investera i sådana skor. Fokusera istället på grundläggande teknik och fotarbete som kan utföras utan dyra specialskor.

2. Avancerade skydd och utrustning

När man startar med kickboxning kan det vara frestande att köpa avancerade skyddsutrustningar som bröstskydd, fot- och skenbensskydd, eller till och med huvudskydd med ansiktsskydd. Men dessa är inte nödvändiga. Grundläggande handskar och tandskydd är ofta tillräckliga till en början. Det är bättre att investera i bättre utrustning när du har utvecklat dina färdigheter och vet att du kommer att fortsätta med sporten.

3. Specialiserade träningstillbehör

Det finns många specialiserade träningstillbehör på marknaden, som t.ex. hastighetsstege, reaktionsbollar, och balansplattor. Även om dessa kan vara användbara för att förbättra vissa aspekter av din fysiska förmåga, är de inte nödvändiga för en nybörjare i kickboxning. Grundläggande fysisk träning, som löpning, hoppning med hopprep och vanliga styrketräningsövningar, är oftast tillräckliga för att bygga upp den fysik som behövs för kickboxning.

4. Dyra kosttillskott

När du tränar hårt är kosten viktigt, men du behöver inte nödvändigtvis dyra kosttillskott. En välbalanserad kost rik på proteiner, kolhydrater och fett, tillsammans med tillräckligt med frukt och grönsaker, bör räcka. Kosttillskott kan vara användbara i vissa fall, men de är inte ett måste för nybörjare. Det är bättre att konsultera en näringsexpert eller dietist för personlig rådgivning.

5. Boxningslindor

Okej – den här är kontroversiell, men jag inkluderar den ändå: boxningslindor. Boxningslindor är ofta listade som ett viktigt tillbehör för kickboxningsträning, och de kan ha sin plats i en boxares utrustning. Deras huvudsyfte är att stödja handlederna, skydda knogarna och att absorbera svett inuti handsken. Trots detta är de inte alltid nödvändiga för nybörjare. Många nybörjarhandskar är tillräckligt vadderade för att ge skydd och stöd för knogar och handleder. Dessutom kan överanvändning av lindor hos nybörjare ibland leda till en falsk känsla av säkerhet och en bristande utveckling av naturlig styrka och teknik i händerna och handlederna.

Det är viktigt att lära sig att slå korrekt utan att förlita sig för mycket på extra stöd. När du har utvecklat grundläggande slagteknik och känner att du behöver extra stöd eller skydd, då kan det vara läge att investera i kvalitetslindor. Men i början av din kickboxningsträning, kan du fokusera på att stärka dina händer och handleder naturligt och spara pengar genom att inte köpa lindor direkt. Detta tillvägagångssätt hjälper till att bygga en starkare grund för framtida träning och minskar risken för att bli beroende av utrustning för att uppnå grundläggande teknik.

Att träna kinesisk kickboxning i Borås

Medan rätt utrustning kan förbättra din träning och skydda dig från skador, är det viktigt att skilja mellan nödvändigt och onödigt. Som nybörjare i vår kampsportsklubb i Borås bör ditt fokus ligga på att bygga upp grundläggande färdigheter och fysik snarare än att investera i dyra tillbehör. Med tiden och när du utvecklas inom sporten, kommer du att få en bättre uppfattning om vad som faktiskt är värdefullt för din träning.