tips-nybörjare-kickboxning-borås

5 Tips till dig som vill börja träna kickboxning i Borås Fightlab

Sanshou, även känt som kinesisk kickboxning, är en kampsport som kombinerar slag, sparkar och kast. Det är både en fysisk och mental utmaning som kräver hängivenhet och disciplin. Om du funderar på att börja med Sanshou kommer här är fyra viktiga tips som kan hjälpa dig på din resa.

1. Oroa dig inte för mycket för din kondition

Många nybörjare oroar sig över sin fysiska kondition innan de börjar med Sanshou. Det är viktigt att komma ihåg att alla börjar någonstans, och din kondition kommer gradvis att förbättras med tiden. Sanshou är en utmärkt sport för att bygga upp kondition och styrka, så se din nuvarande fysiska status som en startpunkt, inte ett hinder. Din kondition kommer anpassa sig till träningen, med tiden kommer du att märka betydande förbättringar.

2. Var inte rädd

Att börja med en ny sport kan vara skrämmande, särskilt en som innehåller fysisk konfrontation som Sanshou. Det är naturligt att känna en viss rädsla eller nervositet, men det är viktigt att inte låta dessa känslor hindra dig. Kom ihåg att alla i din träningsgrupp har varit nybörjare vid någon punkt, och vår kampsportsklubb i Borås har en väldigt välkomnande och stöttande atmosfär. Med tiden kommer du att bygga upp självförtroende och bli bekväm med de fysiska aspekterna av sporten.

3. Köp ett tandskydd (det kostar inte mycket)

Personlig skyddsutrustning är viktig i alla kampsporter, och Sanshou är inget undantag. Ett av de första och viktigaste inköpen du bör göra är ett tandskydd. Det skyddar dina tänder och käke från skador under träning och sparring. Tandskydd är relativt billiga och en viktig investering i din säkerhet. Det finns många alternativ att välja mellan, den billigaste modellen är bäst.

4. Var konsekvent i din träning

Konsekvens är nyckeln till framgång i alla former av träning, och Sanshou är inget undantag. Det är viktigt att engagera dig regelbundet i träningen för att utveckla och förbättra dina färdigheter. Detta innebär inte bara att närvara vid lektionerna, utan också att vara mentalt närvarande och fokuserad under varje träning. Tid och ansträngning som investeras i träningen kommer att löna sig i form av förbättrade tekniker, ökad kondition och mental styrka.

5. Sparringen kommer senare

Ett vanligt missförstånd för nybörjare är att de kommer att kastas direkt in i sparring. I verkligheten är sparring en avancerad del av Sanshou-träningen, som oftast introduceras när en utövare har en grundläggande förståelse för tekniker och tillräcklig kontroll. Det är viktigt att bygga upp en solid grund av grundläggande färdigheter och tekniker innan man börjar med sparring.

Under dina första månader i Borås Fightlab kommer fokus att ligga på att lära dig grundläggande slag, sparkar, kast, och försvarstekniker. Du kommer också att arbeta med kondition, flexibilitet och styrka, vilket är avgörande för att kunna prestera väl i sparring. Det är viktigt att inte stressa in i sparringen, utan istället ge dig tid att utveckla en stark teknisk grund och förståelse för sporten.

När du väl börjar med sparring, kommer det att ske under kontrollerade förhållanden med en tränare eller erfaren sparringpartner. Detta säkerställer att både du och din partner kan öva på ett säkert och effektivt sätt. Kom ihåg att syftet med sparring är att öva och förbättra dina färdigheter, inte att ”vinna”. Med tiden kommer du att utveckla bättre timing, avståndsbedömning och en djupare förståelse för Sanshou som en kampsport.

Att tålmodigt vänta på att börja med sparring är en viktig del av din utveckling inom Sanshou, och när tiden är rätt, kommer det att vara ett värdefullt verktyg för att ytterligare förbättra dina färdigheter och tekniker.

Börja träna kickboxning i Borås

Att börja med Sanshou i Borås Fightlab är ett spännande steg som kan leda till många fördelar, både fysiskt och mentalt. Med dessa tips i åtanke, är du väl förberedd för att påbörja din resa inom denna dynamiska och givande kampsport. Lycka till!