nybörjare-kampsport-borås

9 Vanliga tankar som hindrar nybörjare från att börja träna kampsport i Borås

Vanliga farhågor som hindrar nybörjare från att börja träna kampsport i Borås

Att börja med kampsport kan vara en resa som börjar med tveksamheter och självintalade hinder. Många tänker på att börja träna kampsport i Borås, men backar ur i sista stund på grund av mentala hinder, anledningar som inte nödvändigtvis är sanna, men som känns verkliga nog att hindra en från att ta sig till träningslokalen. Här utforskar vi några vanliga mentala hinder och hur du kan omvärdera dessa tankar för att ta steget in i kampsportsvärlden.

1. ”Jag är inte tillräckligt fit för att börja.”

Många tror att man måste vara i toppform för att ens börja träna kampsport. De ser atleter och fighters och känner sig avskräckta. Men, kom ihåg att alla började någonstans. Kampsport är inte bara för de som redan är fit, utan det är en resa som bygger upp din fysiska styrka över tid. Varje träning kommer att förbättra din kondition, flexibilitet och uthållighet. Det är en process, och din nuvarande fitnessnivå är bara din startpunkt.

Hur du bör tänka istället: Se kampsport som en väg till bättre fitness, inte ett hinder. Varje mästare har börjat som nybörjare. Du kommer till vår kampsportsklubb för att bli bra, inte för att du redan är bra.

2. ”Jag är för gammal för att börja.”

Många vuxna tror att kampsport är för barn eller unga vuxna, och känner att tåget har gått om de inte började när de var yngre. Ålder är mer ett sinnestillstånd än en fysisk begränsning när det gäller kampsport. Det finns många exempel på individer som börjat träna i medelåldern eller senare och gjort framstående framsteg. Kampsport känner ingen ålder. Det är aldrig för sent att börja. Våran kampsportsklubb erbjuder bra träningspass för vuxna nybörjare.

Hur du bör tänka istället: Se din ålder som en styrka – med åldern kommer visdom och tålamod, viktiga egenskaper i alla kampsporter.

3. ”Jag är rädd för att skada mig.”

Rädsla för skador är vanlig, speciellt i en kontaktsport som kan uppfattas som fysiskt krävande och utmanande. Säkerhet är en prioritet i alla seriösa kampsportsklubbar. Tränare lär ut tekniker på ett säkert sätt, och det finns alltid en tydlig struktur för att lära ut kontrollerad aggression. Dessutom, genom att lära dig kampsport ökar du din kroppskontroll och medvetenhet, vilket faktiskt kan minska risken för skador i vardagen. Med rätt utrustning och instruktioner minimeras risken för skador. Dessutom lär du dig fallteknik och försvar som också minskar risken för skador.

Hur du bör tänka istället: Se träningen som en möjlighet att lära sig att skydda sig själv och andra, snarare än en risk för skador.

4. ”Jag är inte intresserad av tävling.”

Många associerar kampsport med tävling och känner sig inte alls sugna på att tävla. Det är helt okej! Kampsport är så mycket mer än bara tävling. Det handlar om självförbättring, disciplin, mental styrka och att vara en del av en gemenskap. Tävling är ett val, inte ett krav. Många utövar kampsport för hälsans skull, för att lära sig självförsvar, eller som en form av mental och fysisk träning. I Borås Fightlab är det endast 20% av eleverna som tävlar aktivt, resten tränar av andra anledningar, och alla anledningar att träna kampsport i Borås är lika goda.

Hur du bör tänka istället: Tävling är ett val, inte ett krav. Du är välkommen att träna av vilken anledning du vill och du kommer passa in i gemenskapen oavsett.

5. ”Jag har aldrig tränar i en klubb tidigare, jag vet inte hur det fungerar”

De som inte varit sportaktiva tidigare kan känna sig otillräckliga eller nervösa inför att börja med något så fysiskt som kampsport och bli en del av en idrottsförening. Men, kampsport är utmärkt för nybörjare, oavsett tidigare din tidigare erfarenhet. Kampsport handlar om personlig utveckling på din egen nivå. Instruktörerna är vana vid att arbeta med nybörjare och kommer att hjälpa dig att utvecklas steg för steg. Dessutom ger kampsport en unik möjlighet att lära dig nya färdigheter från grunden, vilket kan vara både spännande och givande.

Hur du bör tänka istället: Alla har varit nybörjare någon gång, och alla satte sitt första steg i en kampsportsklubb någon gång. Om andra klarar det, kommer du göra det också!

6. ”Jag har inte råd att träna kampsport.”

Kostnaden för utrustning och löpande träningsavgifter kan vara avskräckande för många, särskilt om de är osäkra på om kampsport är rätt träningsform för dem. I vår kampsportsklubb erbjuder vi en prova-på-träning som är helt gratis. Väljer du att fortsätta träna behöver inte utrustningen vara dyr, och i många fall kan du låna utrustning från klubben till att börja med. Dessutom är den grundläggande utrustningen ofta en engångsinvestering som varar under en lång tid.

Hur du bör tänka istället: Prova på en gång – helt gratis, och räkna sedan på kostnaderna för att fortsätta. Kanske är det inte så dyrt som du tror.

7. ”Jag är inte tillräckligt aggressiv för att träna kampsport.”

En del personer tror att man måste ha en aggressiv eller tävlingsinriktad personlighet för att lyckas i kampsport. Kampsport handlar inte nödvändigtvis om aggression eller att tävla. Det är en disciplin som fokuserar på självkontroll, respekt och personlig tillväxt. Kampsport handlar till viss del om kontrollerad aggression, vilket somliga behöver träna sig i, precis som de tränar sig till en bättre kondition. Somliga behöver också lära sig hur de lägger band på sin aggression, vilket också är en utmaning.

Hur du bör tänka istället: Kampsport är inte en träningsform för ”aggressiva” personer. Du behöver inte vara aggressiv för att träna kampsport hos oss.

8. ”Jag kommer inte passa in.”

Många tvekar att med att börja med kampsport eftersom de oroar sig för att inte passa in i gruppen eller känna sig utanför, särskilt om de inte uppfyller stereotypa bilden av kampsportsutövare. Vår kampsportsklubb i Borås är välkomnande, med en stor variation av medlemmar. Vi består av människor från alla samhällsskikt, åldrar och bakgrunder. Denna mångfald är en styrka och berikar träningsmiljön. Kom ihåg att alla där en gång var nybörjare, och de flesta klubbar värderar inkludering och gemenskap högt.

Hur du bör tänka istället: Kampsport är en träningsform för alla. Det finns ingen speciell typ av person som kampsport är reserverat för.

9. ”Jag har inte tid.”

Med ett hektiskt liv fyllt av arbete, familjeåtaganden och andra ansvar kan det verka omöjligt att hitta tid för att börja med en ny hobby som kampsport. Tidshantering är nyckeln här. Det handlar om att prioritera din hälsa och välbefinnande. Även sporadiska träningspass kan ha stor inverkan på dessa aspekter av ditt liv. Dessutom är kampsport ett utmärkt sätt att hantera stress, vilket kan göra dig mer effektiv i andra delar av ditt liv.

Hur du bör tänka istället: Kampsport måste inte vara tidskrävande, och även sporadiska pass förbättrar din hälsa och till välmående, vilket är extra viktigt om du lever ett stressigt liv.

Nybörjare kampsport Borås

Att ta steget och börja med kampsport är en viktigt investering i din fysiska och mentala hälsa, en väg till ökad självkänsla och en möjlighet att bli del av en stöttande och inspirerande gemenskap. I Borås Fightlab välkomnar vi alla, oavsett bakgrund eller tidigare erfarenheter, att upptäcka kampsportens många fördelar. Våra erfarna instruktörer och mångsidiga träningsformer säkerställer att varje medlem får ut det mesta av sin träning, i en miljö som präglas av respekt och kamratskap. Är du redo att starta din resa mot en starkare, mer självsäker och hälsosam version av dig själv? Klicka på länken, utforska våra träningsformer i Borås och skriv in dig som medlem hos Borås Fightlab idag. Din resa börjar här, och vi ser fram emot att vara en del av den.